Floating

Wat is floaten?

Floaten staat officieel bekend onder de naam Floatation-REST, waarbij REST staat voor Restricted Environment Stimulation Therapy. Bij Floaten neem je plaats in een afgesloten cabine met water continu - en exact - verwarmd tot 35,5 °C. Door het water op lichaamstemperatuur te houden, wordt de ervaring huidreceptor-neutraal. Daardoor kunnen je hersenen moeilijk detecteren waar het lichaam eindigt en waar het water begint. Voeg daar nog een sterke zoutwateroplossing aan toe en je zal automatisch op je rug blijven drijven. In elke cabine werd maar liefst 500 (!) kg aan magnesiumzout opgelost.

Om de float ervaring te verrijken zijn de cabines geluidsdicht gemaakt. Er is ook de mogelijkheid om de deur te sluiten en de lichten te doven. Dat bevordert de ervaring, maar is geen verplichting. Jij behoudt de controle, doe vooral waar je jou goed bij voelt. Sluit je ogen en geniet van de zweverige stilte. Want wanneer hoorde jij voor het laatst helemaal niets? Eindelijk rust. Geen berichtjes of mails. Alleen jij. Ssst.

Wanneer het menselijk brein geen prikkels ontvangt en geen zwaartekracht ondervindt, vermindert de hersenactiviteit automatisch. Je bent vrij van gedachten, elke spier ontspant en een gevoel van kalmte overvalt je. Die zorgeloosheid zorgt voor herstel.

Floaten reduceert niet alleen stress en angsten, maar boost ook jouw vitaliteit en het stimuleert je creativiteit. De helende werking mildert klachten bij o.a. reuma, slaapstoornissen, fibromyalgie, MS, spier- en gewrichtsklachten, psoriasis ... Een floatsessie heeft ook een positieve impact op jouw sportprestaties. Want wist je dat heel wat topatleten floatsessies opnemen in hun trainingsschema? Door te floaten recupereer en revalideer je sneller. Ten slotte bevordert de gewichtloosheid van floaten ook de zwangerschap, een relaxatie-kuur voor moeder en kind.


DR. JOHN. C. LILLY ONTWIKKELDE IN 1954 DE EERSTE FLOAT TANK. NIET VANWEGE SELFCARE EN RELAXATIE, MAAR TERWIJL DE AMERIKAAN ONDERZOEK DEED NAAR PSYCHOANALYSE, EXPERIMENTEERDE HIJ MET DE EFFECTEN VAN SENSORISCHE DEPRIVATIE OP ONS BREIN.


Wat zijn de positieve effecten van floaten?

 • Stressverlichtend
 • Relaxerend
 • Herstel van lichaam en geest
 • Door het verlies aan zwaartekracht neemt spierspanning af
 • Helend effect bij sportletsels
 • Bevordert jouw slaapkwaliteit
 • Verzacht pijnklachten, bijvoorbeeld bij reuma of artrose
 • Stimuleert creativiteit
 • Boost het vermogen om probleemoplossend te denken
 • Je concentratie en productiviteit nemen toe
 • Vult magnesiumtekorten aan

How to float

FLOATWHAT?

Weet je niet goed wat je kan en mag verwachten? Wees niet angstig of bang, het is een unieke en rustgevende ervaring. Hieronder lijsten we met plezier alle stappen op, zo ben je zeker op jouw gemak. We staan je graag bij met raad en daad en zullen je begeleiden tijdens jouw bezoek. Ons doel is een persoonlijke beleving, een klant is niet zomaar een klant. Het gaat ons om jouw uniciteit en welzijn.

Verloop

De floatruimte is enkel voor jou toegankelijk. Niemand zal je storen tijdens je sessie, het is een intiem moment. Er is een ruimte voorzien waar je jou in alle privacy kan uitkleden. Badkledij en badlinnen zijn niet nodig, er zijn geen pottenkijkers en wij voorzien handdoeken. Vooraleer je in het bad stapt, vragen we je nog even te genieten van een warme douche.

Neem plaats in de floatcabine wanneer jij er klaar voor bent. Je zal merken dat je meteen begint te drijven van zodra je je in het bad begeeft. We laten nog een tiental minuten rustgevende muziek afspelen. Daarna is het 50 minuten muisstil. Hoor je die stilte? Geen gsm’s of smartphones. Enkel jij, ssssst.

Voor de optimale beleving van het deprivatie-effect raden we je aan om de deur van de cabine te sluiten en de lichten te doven. Last van claustrofobie? Geen erg, je behoudt zelf de controle en kiest dus of je deur op een kier laat. Als je niet van volledige duisternis houdt, kan je er ook voor kiezen de sterrenhemel lichtjes te laten branden.

Vragen of problemen? Er is een alarmknop voorzien en er is ook een intercomsysteem waarbij je met één druk op de knop met ons in contact staat. Maak je geen zorgen, we staan paraat.

Laat tijdens de sessie je gedachten de vrije loop, probeer ze niet te sturen in een bepaalde richting. Forceer je niet om bijvoorbeeld te denken aan een rustgevend natuurbeeld of de zee. De combinatie van floaten en gedachten lossen is een vorm van ontladen. Denk je even aan het werk? Laat het gebeuren. Je zal merken dat deze gedachten vanzelf vervagen doordat je hersenactiviteit daalt tijdens het floaten.

Geniet na de floatsessie nog van een warme douche. Het zal voelen als een rustig ontwaken na een heerlijk dutje. Wist je trouwens dat 1 uur floaten gelijk staat aan 5 uur slaap? Da’s pas herstel! Na jouw douche kan je je in alle rust aankleden. In de kleedkamer zijn er handdoeken en een föhn voorzien.

Laat ons zeker weten wat je van de sessie vond, we zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Op je gemak nagenieten kan met een heerlijk drankje in onze aangeklede lounge.

Do’s

 • Verwijder contactlenzen.
 • Doe juwelen uit.
 • Eet een uurtje op voorhand iets kleins.

Don’ts

 • Niet scheren of waxen voor het floaten.
  Het zoutgehalte kan pas geschoren huid irriteren.
 • Vermijd cafeïne in de 4 uur voorafgaand aan een sessie.

Initiatie

 • Je kunt je in alle rust en privacy uitkleden, niemand zal je storen.
 • Spoel je zorgen van je af door het nemen van een douche.
 • Stop oordopjes in voor de ultieme ervaring, want water alleen geleidt nog steeds geluidsgolven. Op die manier wordt er ook voorkomen dat er zout-resten achterblijven in het oor. Wij voorzien voor iedereen oordopjes.
 • Neem plaats in de cabine.
 • Doof de lichten.
 • Sluit de deuren.
 • Float en ontspan.

Einde sessie

 • Wanneer je terug muziek hoort door het intercomsysteem, zit jouw floatsessie erop. Doe de lichten aan.
 • Spoel het zout van je af onder de douche.
 • Kleed je terug aan in de kleedkamer, neem hiervoor gerust de tijd.
 • Geniet nog even na in onze lounge en stap uitgerust, energiek, gefocust en sereen de buitenwereld weer in.

Hygiëne

WE LEGGEN ZEER HOGE EISEN OP VOOR DE ALGEMENE HYGIËNE BINNEN REFLOAW:

Refloaw gebruikt uitsluitend magnesiumzout van de hoogste kwaliteit in combinatie met zuiver water.

Meerdere malen per dag nemen we kwaliteitstesten af en op regelmatige basis komt ook een gespecialiseerd labo langs voor een resem tests.

Na elke floatsessie wordt de volledige ruimte hygiënisch gepoetst.

Wij maken gebruik van een uniek filtersysteem dat het water continu reinigt.

Klaar om je eerste float te boeken?

Membership

Floaten integreren in jouw levensstijl?
Kies voor een gepersonaliseerd membership.

MEMBERSHIP

Terug naar boven